Buddleja saligna “False olive”

buddleja saligna 1

Buddleja saligna “False olive” er et træ der bliver op til 10 m høj i varme fugtige områder, men som regel kun 4 til 5 meter i lavere områder. Dens unge stængler er fire vinklet og dækket med hvide fløjlsagtige hår. De ældre stængler og grene er cremet eller grå til mørkebrun og riflet med bark afskalning i langsgående strimler. Slægten blev opkaldt til ære for en amatør botaniker pastor Adam Buddle (1660-1715). Saligna er en henvisning til de yngste blades pil udseende.

Bladene er lange og smalle – noget der ligner oliven, hvorfra den får betegnelsen fra, men mere struktureret. Bladets overflade er hårløs og mørkegrønne, undersiden er hvidlig med fremtrædende hævet årer. Blomsterne er små, cremet hvid og båret i tætte sprays sædvanligvis i enderne af filialer. Blomsterne har en dejlig honning duft og vises fra forår til sommer (august-januar). Frøene er minut og danner i små, behårede kapsler, der udvikler sig i de tørrede ud blomster. (Fra oktober til Marts)

Den falske oliven er udbredt i Sydafrika, fra Western Cape igennem til Zimbabwe, der strækker sig inde i landet fra kysten til det centrale Sydafrika og Kalahari thornveld i nordvest. De levesteder er meget varieret. Det findes vokser på tørre bjergskråninger, i blandet krat, skovklædte dale, skov margener, langs vandløb og i kystnære bush.

Anlægget anvendes til traditionelle medicinske formål, til rødderne som afføringsmiddel og blade behandle hoste og forkølelse. Træet er meget finkornet og blev anvendt til at foretage små stykker af møbler. De lige grene blev brugt til at lave hegnspæle. Den falske oliven blev anvendt til at asseggai håndtag. Det gør også god brændstoføkonomi træ som det brænder med en intens varme. De store mængder af pollen og nektar, den producerer gør det populært med bi landmænd.

Denne hurtigt voksende træ er en fremragende, hurtig skærm plante. Den vokser op til 800 mm pr år. Brug den som en pioner træ for din skov haven. Det gør også en meget god klippet hæk. Der er et fint eksempel på en hæk i Waterwise Garden ved Witwatersrand National Botaniske Have. Det er stedsegrønne, frost hårdfør og tørkeresistente og masserne af blomster gøre en dejlig forår og sommer show. Den vil vokse i de fleste jordtyper, men tilføjede kompost vil forbedre ydeevnen. Det kan være nødvendigt at skære ned efter blomstring for at holde pæn. false olive har ikke et aggressivt rodsystem.

Blomsterne tiltrækker insekter (især møl) og derfor insekt fodring fugle som Robins apalises til haven.

Buddleja saligna er nemt dyrkes fra frø eller stiklinger. Frøet er meget fint og bør blandes med sand for at opnå en jævn fordeling. Soen i en god, fin sætteplante mix i sætteplante bakker. Til vand efter såning, stå bakken i en ren, flad beholder med vand og lad det opsuge i frø bakke. Fjerne, når overfladen er våd. Spiring må ikke finde sted alle på samme tid, selv om de fleste frø burde have spiret efter fire uger. Transplantering i sorte sække, idet man vand godt bagefter.

Buddleja saligna 3buddleja saligna 2

Frø til Buddleja saligna kan købes HER

Denne bruges også til bonsai træer som vist her under:

buddleja saligna Bonsaibuddleja saligna bonsai 2

Læs mere om buddleja bonsai HER