Buddleja crispa

Buddleja crispa Buddleja crispa

Buddleja crispa, også kaldet Himalaya sommerfugle busk, er hjemmehørende i Afghanistan , Bhutan , nordlige Indien , Nepal , Pakistan ogKina ( Gansu , Sichuan , Xizang ), hvor den vokser på tørre flodlejer, skråninger med kampesten, eksponerede klipper, og i krat, og ved stigninger i 1400-4300 m.  Navngivet af Bentham i 1835, B. crispa blev introduceret til dyrkning i 1850, og kom til at blive betragtet som en af de mere attraktive arter inden for slægte. Den rangerede 8. af 57 arter og sorter i en offentlig meningsmåling arrangeret af Center for Nursery Research (CANR) ved University of Georgia , USA.  . I Storbritannien, blev B. crispa tildelt en Royal Horticultural Society ‘s Award of Merit i 1961.  Arten er dog ikke helt kold-hårdføre, og dermed dens popularitet er ikke så stor som det ellers kunne være.

Den “oprindelige” B. crispa er klonet fra en plante dyrket ved Aldenham , England og er en forholdsvis langsomt voksende løvfældende busk op til 3,5 m høj, og med mere spredning.  Unge kviste og begge sider af blade er dækket med en hvidt ellerlyse brun løs filt. Bladene er ovale-lancetformede , 5-12 cm lange med 2,0-4,5 cm bred, med stilke 0,6-2,5 cm. Busken blomster fra februar til august måned.  De duftende blomster danner terminal toppe 7-10 cm lange og 5 cm brede. Kronen er lilla, med en orange hals.

De tidligere arter lavet af Leeuwenberg, har, med undtagelse af “B. sterniana”, blomsterstande af varierende densitet op til 12 cm lange, suppleret med blade af varierende størrelse og form, ofte dækket i en tætte hvide hår når planterne er unge. Undtagelsen, “B. sterniana”, har markant mindre blomsterstande og blade op til 6 cm lange.

Buddleja crispa brug for en veldrænet jord og fuld sol, efter signede er det bedst, når de dyrkes på en væg  De fleste, hvis ikke alle de eksemplarer der er i handel i Storbritannien stammer fra en plante i Aldenham hvis kollektion er samlet af Vicary Gibbs.